Movienight

I morse vaknade jag vid tio, klev upp och tänkte att jag hade gott om tid på mig att göra mig i ordning och att jag nog skulle hinna sitta och läsa lite innan det var dags att åka till Emma och Jocke. Tog en dusch och en stund senare ringde Emma och frågade vad jag gjorde och om jag var på väg att åka snart. "Njae...om en timme ungefär... För vi sa väl klockan ett?" blev mitt svar. "Nej, klockan tolv". Jaha, då var det bara att skynda sig och göra sig klar då och åka så fort som möjligt. :)
Vår kusin Kristin var här i helgen tillsammans med hela familjen eftersom det var några av dom som skulle springa Lidingöloppet. Medan dom spang så var hon hos Emma för att ha ett Mary Kay-party och visa några av deras produkter. Vi var några tjejer som var med och provade ansikts- och hudvårdsprodukter. Efteråt blev det fika.
När alla åkt hem, eller till Lidingö för att hämta upp några löpare, stannade jag kvar och läste lite inför tentan. Sen åkte jag, Emma och Jocke till Heron City för att gå på bio. Först åt vi middag på O´learys. Vi såg filmen Hypnotisören. Den var jättebra! Sen åkte jag hem och nu sitter jag här och tittar på Something Borrowed på 4:an. Har sett den förut också, men den tål att ses igen. :)
Två andra filmtips är Niceville och Hotel Marigold. Har sett dom under den senaste veckan. Det var två filmer som Emma rekommenderade och jag tipsar vidare. :)
 

Pink!

I morse klev jag upp i ganska god tid innan jag skulle åka till skolan, för jag skulle försöka att hinna köpa biljetter till Pinks konsert på Globen i maj. Jag och Kristin har väntat länge på en konsert som vi två ska gå på, en stor konsert med en världsartist och nu bestämde vi oss för att satsa på Pink. Det gick bra och jag fick tag på biljetter. Kul! :)
Sen åkte jag till skolan för ett seminarium. Vi gick bland annat igenom en övningstenta och det kändes bra. Jag tror att jag ska klara tentan, men vill inte känna mig för säker. Vi ska ju även skriva en mindre uppsats om språkförändringen i Sverige (dock vet vi inte med vilken inriktning) samt en liten redogörelse med egna synpunkter om ett språkriktighetsproblem. Jag tror att det kan avgöra en hel del om hur det går. Det är ju också svårare att förbereda sig inför.
Efter seminariet åkte jag direkt hem och satte mig och läste kurslitteratur.
I kväll och resten av helgen blir det nog lugnt. Måste ju orka upp i skaplig tid och plugga känner jag.

Sovmorgon

I dag tog jag sovmorgon och klev upp tio, eftersom vi började skolan 14.00. Jag hann ju även läsa lite (kurslitteratur) innan jag åkte.
På skolan var det en "föreläsning" inför projektarbetet. Lärarna berättade lite om målet med arbetet, vad man ska tänka på när man jobbar i grupp med mera. Vi fick även sätta oss i grupperna och påbörja planeringen. Handledarna (lärarna) gick runt i grupperna och frågade vad vi har för organisation vi ska jobba med. När vi berättade om vår organisation och idén inför arbetet var hon väldigt positiv. Hon trodde att det kan bli väldigt bra och roligt. Det var kul att höra!
Pluggade lite till när jag kom hem, men hann inte alls med så mycket som jag borde. Fyra dagar kvar att plugga inför tentan. Det är lite nervöst, men det ska nog gå.

Stockholm

Det finns så mycket jag vill göra nu när jag bor i Stockholm. Gå på restauranger, caféer, konserter (små spelningar), utställningar. Upptäcka smultronställen. Men man ska ju ha tid och pengar också. Efter tentan ska jag försöka att hitta på nåt skoj. Det behöver ju inte kosta så mycket.
 
 
Bilden är lånad från http://enstorstadsdrom.blogg.se/ (hittad på Google)

Onsdag

I morse fick jag kliva upp tidigt för vi hade föreläsning klockan 8.15. Det var tur att jag inte var sen till tåget för då kanske jag hade satt mig på fel tåg. Det var tågförseningar i dag och även spårbyten. Skulle jag ha kommit upp på perrongen när tåget redan stog där hade jag hoppat på fel tåg, eftersom det stog på den sidan där tågen mot Centralen normalt står. Två killar gjorde precis det, men dom hann hoppa av igen eftersom dom insåg att det var fel tåg. Det hade nog inte jag gjort eftersom jag inte vet var stationen som tåget var på väg mot ligger.
När jag skulle byta till tunnelbanan var det så proppfullt med folk i den vagnen jag tänkte gå in i så det gick inte in en enda människa till. Då stog jag fortfarande utanför. :) Jag orkade inte springa till en annan vagn och försöka få plats så jag väntade på nästa tåg som gick om tre minuter. Då var det i alla fall lite mer plats, även om det snabbt hinner fyllas på med nya människor som fyller tåget.
Efter föreläsningen åkte jag hem och satte mig och pluggade. Det har gått sådär. Jag hade tänkt plugga mycket mer än vad jag har gjort i dag, men jag mådde lite illa under dagen så jag blev lite seg.

Plugg på stan

I dag vaknade jag upp med rejäl träningsvärk. Eller redan i natt egentligen. Det känns som att jag vaknade varje gång jag skulle vända mig, för att det gjorde ont! Minns inte att jag haft sån här träningsvärk nån gång! Kämpade mig ur sängen med onda ben, rumpa, mage och armar!
Dagen började med ett seminarium klockan 11.00. Efteråt åkte jag, Emma och Camilla in till stan och åt lunch. En god tacotallrik åt jag. Sen satte vi oss på Kulturhuset och pluggade. Bra att plugga tillsammans så man kan diskutera sånt man inte förstår. :) Jag och Camilla satt kvar ända till halv sex.
Jag gillar verkligen att bo i en större stad, just för att man har så många fler möjligheter. Det finns alltid nånstans att sätta sig och plugga/äta/fika/titta på folk eller vad man nu känner för. Det är synd att sommaren är slut. Det hade varit skönt att kunna sitta ute. Det får bli till våren.
 
Tänk att det snart är oktober! Det börjar bli dags att bestämma sig för om man ska ha en 30-årsfest...

Personlig träning

I dag har jag varit på World Class och träffat en personlig tränare. Vi pratade först lite om mitt mål med träningen, vad jag gillar och lite annat. Sen fick jag testa några olika övningar. Han började även med att titta på min hållning och den var jättebra sa han. Kul! :) Jag fick träna ben, armar, mage...ja, i stort sett hela kroppen. Just då tyckte jag att det gick bra och att jag hade klarat lite mer, men efteråt var jag alldeles skakis i armar och ben! Det var roligt och jag ska fortsätta med dom övningarna jag gjorde och även lägga på konditionsträning. Jag förväntar mig en rejäl träningsvärk i morgon! Undrar om jag kommer att kunna gå. ;)
Efter träningen duschade jag där och bastade en kort stund också. Sen gick jag hem och pluggade. Men jag känner att jag har pluggat alldeles för lite egentligen. Jag vet inte riktigt hur jag ska lägga upp det, vilket gör att jag blir lite oeffektiv. Jag testade att göra en gammal tenta och det gjorde i alla fall att jag vet lite bättre vad jag behöver fokusera på.
 
Kvällens middag bestog av laxfilé, bulgur, vitkål och paprika. Nyttigt nu när jag har tränat. :) Jag tänkte lägga ut en bild i bloggen, men det gick inte att blogga från mobilen så då orkade jag inte föra över bilden till datorn. Det har blivit lite dåligt med bilder dom senaste veckorna.

Helgen

I fredags var jag ledig från skolan, men satt och pluggade större delen av dagen. På kvällen tog jag det bara lugnt. Lördagen spenderades först i soffan, med att "korrekturläsa" Sandras C-uppsats. På kvällen var jag hos Emma och Jocke, där det var kräftskiva för några av deras kompisar. Jättetrevlig kväll var det. God mat, trevliga och roliga människor. Fick ju även sällskap hela vägen hem, ända in i mitt hus, eftersom mina "hyresvärdar" var med och dom bor ju i samma hus som mig. :)
I dag sov jag länge. På eftermiddagen kom Emma och Jocke hit med det sista av mina saker. Jocke hjälpte mig att få upp lite saker på väggarna. Jag packade upp alla kartonger så dom kunde få med sig det tillbaka igen, eftersom dom får förvara några saker så länge, tills mamma och pappa tar med det hem. Skönt att få bort kartongerna. Då kan jag ju i stort sett få klart i lägenheten. Vi gick även och åt pizza till middag och dom var verkligen jättestora på pizzerian i närheten av mig!
 
I morgon är jag ledig igen och då måste jag verkligen plugga! Nu har jag en vecka på mig att plugga innan tentan och jag är lite nervös inför den. Flera dagar har jag börjat fundera över ordklasser, satsdelar och sånt direkt när jag har vaknat!
Mitt på dagen i morgon blir det ett litet avbrott i pluggningen, för då ska jag till World Class och träffa en personlig tränare och testa på gymmet! Spännande och lite nervöst...man känner sig ju så otränad. :)

World class

I dag hade vi föreläsning klockan 11.00. Skönt att ha lite sovmorgon och även att slippa trängas lika mycket i tunnelbanan. :) Efteråt åkte jag till Sundbyberg och innan jag gick hem gick jag till World Class. Jag tänkte titta lite mer vad som fanns i träningsväg och även kolla vad det kostade. Direkt när jag kom innanför dörren kom ägaren och mötte mig, presenterade sig och tog i hand. Han har nog bra koll på vilka som tränar där och vilka som är nya. Han började direkt berätta vad som fanns. Det är både gym och Les Mills-pass där. Les Mills är ju samma pass som jag har tränat i Ljusdal, plus några till. Dom hade studentrabatt, precis som jag trodde och hoppades.
 
Efter att ha pratat en stund så bestämde jag mig för att bli medlem och börja träna där. Det är ju perfekt att kunna träna i Sundbyberg. Dessutom kan jag ju ibland träna på dagtid när jag är ledig, eller har föreläsning tidigt eller sent.
När jag hade blivit fotograferad och fått mitt World Class-kort så frågade han om jag var sugen på att testa nåt pass redan i kväll. Jag tittade på schemat och såg att det var Bodycombat, så det var lika bra att köra igång direkt. :) 
 
Sen var han snäll och visade mig runt. Väldigt trevligt tycker jag, eftersom det aldrig är roligt att komma dit första gången och inte veta var man ska. Han visade var omklädningsrummet var, där det finns dusch och bastu. Sen fick jag se var mattor och sånt finns, var gruppassen är, gymmet, spinningcyklarna och lite annat.
När rundturen var klar gick jag hem och gjorde en smoothie till lunch, eftersom klockan redan hade blivit halv tre och jag bara hade ätit lite fil och flingor på morgonen. Sen satte jag mig och pluggade lite. Jag tittade på gamla tentor från den här kursen och då blev jag lite nervös inför tentan. Det är mycket att lära sig och hålla reda på. Nu blir det lite hårdare plugg närmaste 1,5 veckan.
 
Efter att ha ätit middag lite för sent var det dags att göra sig klar för träningen. När jag gick dit kände jag mig lite stressad för jag kom iväg senare än jag hade tänkt och jag visste ju inte hur lång tid det tog att gå, men det tog bara omkring tio minuter, om ens det när jag gick i lite raskare takt.
Passet var roligt, men jobbigt! Det märks att jag inte har tränat på ett tag. Det var mycket benträning, så när jag skulle gå hem kändes det i den branta backen, rulltrappan som inte gick och mina tre trappor till lägenheten!
Konstigt nog var det ganska lite folk även här på Bodycombat-passet. Förstår inte att det inte drar mer folk. Det är ju så roligt. :) Här behöver man förhoppningsvis inte oroa sig över att det inte ska finnas kvar på grund av brist på ledare eller deltagare.
 
I kväll har jag tittat på första avsnittet av Hela Sverige bakar. Jag var ju lite småsugen på att söka dit, men jag tror inte jag hade klarat det. Men det är roligt att titta på, förutom att man blir så sugen på att smaka allt och att baka själv!

Lång men givande dag

I dag började vi med ett seminarium klockan 8.15. Vi var klara omkring 9.45 och då satte vi oss några stycken och pluggade på skolan. Det var vi i projektgruppen som satt kvar, så vi diskuterade även lite kring projektarbetet. Jag blev utsedd av dom andra att vara kontaktperson, så jag försökte att ringa ett företag men fick först inte tag på rätt person. Vi pluggade vidare och gick vid lunchtid till cafeterian och köpte en varsin wrap. Då hade en gruppmedlem åkt hem, så vi var tre kvar. Efter att vi ätit tog vi en liten promenad runt skolområdet för att få lite luft. Sen försökte jag att ringa till företaget igen och fick tag på rätt person, men dom var tyvärr inte intresserade. Så vi satte oss och brainstormade lite och ringde ännu ett företag som sa nej. Det tredje företaget vi ringde lät väldigt intresserade, så förhoppningsvis har vi nu det klart, så vi kan börja jobba med projektarbetet på riktigt.
 
Klockan 14.30 var det dags för en studentdag, som var till för nya studenter på vår institution Nordiska språk. Det började med fika och mingel och man fick chansen att prata med några fler i klassen och även studenter på andra kurser. Sen var det två timmar med några olika föreläsningar, bland annat om Studentrådet, Studentkåren, institutionen och Humanistiska föreningen som är dom som ordnar fester och aktiviteter för studenterna på vår institution. Vi fick även lyssna lite på tre personer som läst på institutionen tidigare och vad dom gör i dag. En annan ganska rolig föreläsning handlade om smeknamn. Man har ju inte riktigt tänkt på varför olika namn får sina smeknamn. Det handlar om hur språket flyter och om "var i munnen bokstäver uttalas". Han förklarade det dock lite bättre. :)
 
Efter det gick vi vidare till vår pub för att prata vidare med folk och dricka någon öl eller cider. Det var trevligt. En bra dag med nya bekantskaper och kunskap.
Vi pratade i kväll om att det inte har varit någon inspark för oss. Det har inte ordnats något bara för vår klass, som läser hela programmet, och kommer nog inte att ordnas något heller, så vi ska nog ta tag i det själva och bjuda in alla till en pubkväll.

Ledig tisdag

I dag har jag varit ledig. Vaknade klockan tio och klev upp och pluggade lite. Ett par timmar senare kom Emma hit. Vi tänkte ta en promenad men precis när vi var på väg så började det regna. Vi gick i stället en liten sväng på Åhléns och sen köpte vi med oss fika hem och tittade på film. Vi såg Extremt högt och väldigt nära. Den var väldigt bra.

Mysmåndag

Dagen började med att jag, på väg ner till pendeltåget, ser ett tåg komma in på stationen. Jag tror att det är mitt tåg så jag börjar springa. Dörrarna på tåget stängs precis framför mig. Som tur var så kom det ett till tåg två minuter senare, vilket var det jag hade planerat att åka med. När tåget rullade in på stationen trodde jag dock att jag kanske var sen, eller att min klocka gick fel.
På perrongen när jag väntade på nästa tåg såg jag den första kändisen sen jag flyttade ner hit. :) En av medlemmarna i Bounce stog och väntade på samma tåg och hoppade även av på samma station som mig.
På Centralen var det, som vanligt på mornarna, trångt på väg till tunnelbanan och ännu mer trångt inne på tunnelbanetåget. Jag trycker mig in och försöker att ta mig fram till en stång att hålla i, eftersom jag har svårt att hålla balansen vid start och stopp och är dessutom för kort för att hålla i mig i stången i taket. :) En sittplats är det ju inte tal om. Står och svettas lite i folkmassan.
Klockan 8.15 började dagens föreläsning och ungefär 9.50 är vi klara för dagen. Tar tunnelbanan direkt till Fruängen för att gå till Emma som är hemma i dag. Hon har nu slutat jobba för att vänta på bebisen. :)
Vi sitter och pratar i ett par timmar och åker sen till Fruängens centrum för en fika och mathandling. Sen fick jag en hårklippning av Emma och passade på att plugga lite samtidigt. Efteråt lagade Emma mat och jag pluggade lite till. När Jocke kommit hem och Emma hade gjort klart middagen åkte vi till IKEA. Jag köpte värmeljus, en blomma och tre små hyllor. När vi kom tillbaka åt vi middag. En jättegod linssoppa.
Jag stannade kvar och tittade på X-Factor och kom hem till min lägenhet 21.50.
 
Det är så mysigt att kunna umgås med Emma så här enkelt och vardagligt. Att kunna åka till varandra spontant en dag när vi inte har något särskilt för oss. Att kunna åka till henne efter skolan och så småningom snusa på bebisen. :) Det är inte långt kvar nu. Omkring fyra veckor. Längtar!

Helg

I går hade vi ett seminarium på skolan och vi träffades även i projektgruppen och bestämde oss för ett företag att jobba med, om dom vill ställa upp vill säga. Vi mailade dom och väntar nu på svar. Efter skolan åkte jag hem, men orkade inte göra så mycket utan tog det mest lugnt framför tv:n. På kvällen tittade jag bland annat på filmen 21 Jump Street. Roligt att dom har gjort en film av den. Det skulle vara kul att se serien igen för jag minns ingenting av den. Filmen var bra och rolig. Det var kul att Johnny Depp hade en liten roll också, eftersom han var med i serien. :)
 
I dag har jag fått en hel del gjort i lägenheten. Börjar få lite bättre ordning nu, förutom att det är en massa tomma kartonger stående här (dock ihopvikta). En kartong packar jag ner saker i som jag måste ta hem till mamma och pappa. Det blir skönt när jag får bort dom, men jag har ju även några fler kartonger hos Emma och Jocke att ta hit och packa upp.
I kväll har jag varit hos Emma och Jocke. Några av Emmas kompisar var där, tillsammans med respektive och barn. Fick bland annat träffa Linda och Kenneths dotter på sju veckor. Så söt! Vi köpte thaimat till middag. Gott! En trevlig kväll har det varit. :)
Nej, nu ska jag sova.

Pluggdag

I dag har vi varit lediga från skolan igen så jag har suttit hemma och pluggat i omkring fem timmar tror jag. Jag har försökt att förstå satsdelar och satser och det är inte alldeles lätt. Varje gång jag sitter med övningarna undrar jag hur den kommande tentan ska gå, men jag har ju fortfarande tid på mig att plugga mer.
Jag har även diskat, strykit och hängt upp gardiner och småpiffat lite i lägenheten. Jag hade tänkt ta en promenad i dag och även göra ett ärende, men kände inte att jag hade tid när jag insåg att jag hade ganska många sidor att läsa igenom.

Plugget

I går hade vi seminarium igen och det är alltid bra att få diskutera det man övat på. Det klarnar lite i alla fall, men nu är det så många delar och konstiga grammatiska ord att hålla reda på så jag vet inte hur jag ska hålla isär allt!
Seminariet höll på i 1,5 timme, så det känns som att man knappt hinner komma dit innan man ska hem igen. :)
 
I dag började vi tidigt, 8.15. Vi hade föreläsning till 10.00 och sen satte vi i projektgruppen oss och diskuterade företag som vi skulle kunna jobba med. Det är inte lätt att bestämma sig. Vi har flera idéer men har inte riktigt bestämt oss än.
I dag var det även välkomstdag för nya studenter på skolan som vi gick på. Det var några föreläsningar, bland annat av rektorn, studentkåren, en studievägledare och bäst av allt, Alexandra Pascalidou. Hon har läst några kurser på Stockholms universitet och pratade om hur det är att studera, vad det innebär nu och i framtiden. Hon utgick mycket från sig själv. Det var jätteroligt och inspirerande att lyssna på henne. Hon var väldigt avslappnad, rolig och lättsam. Det kändes spontant även om det kanske inte var det.
Efter föreläsningarna fick man mingla runt. Det var en massa olika föreningar och sånt som hade bord med informationsblad, godis och annat att ta med sig och som berättade om vad dom gör. Det bjöds även på korv med bröd. Efteråt gick jag och Camilla, en tjej i min grupp, och tittade på träningshallen vid universitetet för att se vad dom har för träning och vad det kostar.
Det blev en ovanligt lång dag på skolan alltså. :) När jag kom hem satte jag mig och renskrev mina anteckningar från alla föreläsningar och jag har nu åtta sidor grammatik att lära mig. Då är vi inte klar med allt än, så det blir nog några fler sidor.

Hemmadag

I dag har jag varit på Synoptik för ännu en synundersökning. Hon tyckte inte vi skulle gå upp mer i styrka, men jag ska prova en annan sort för hon tyckte inte att linsen jag hade nu satt riktigt bra.
På vägen hem hittade jag en mysig butik att kika in i. Ungefär som Kardemumma i Ljusdal, men lite mindre. Sen gick jag på Åhléns, som jag har alldeles runt hörnet från mig. Skulle titta efter några saker jag behöver, men hittade bara en hylla till duschen. En sån som man kan ha schampoflaskor och sånt på. Eftersom det är kakel så köpte jag en med sugproppar, men efter att ha satt upp den ett antal gånger och den ramlat ner igen så har jag nästan gett upp. Varför finns det aldrig bra sugproppar?
 
I dag är vi i alla fall ledig från skolan så jag kommer nog att vara hemma hela dagen och plugga. Lite då och då diskar jag nog en omgång med porslin som har varit nerpackat med tidningspapper, så jag kan ställa in lite mer i skåpen. Jag längtar tills jag är färdig med lägenheten så jag inte behöver tänka på det mer. Jag vill till exempel börja träna, men när jag har en massa att fixa här hemma blir det att jag gör det i stället. Dessutom måste jag bli frisk innan jag kan köra igång med träningen.

Zelda!

I dag klev jag upp redan vid nio och började direkt att plocka ur lådorna som jag hade kvar här. Sen åkte jag till Emma och Jocke, som efter en stund skjutsade hem mig tillsammans med några fler lådor och Zelda. Så nu finns det mer "jobb" här i lägenheten och en katt som sover på klösbrädan. :) Alltså, hon ligger på en av hyllorna på klösbrädan!
Jag börjar undra var jag ska få plats med alla saker. Jag trodde det skulle gå bra, men jag insåg att jag hade ganska mycket saker kvar hos Emma och Jocke. Men mamma och pappa får nog tillbaka nån kartong till sig, med saker jag inte har plats eller användning för här, som dom kan förvara åt mig.

Lördag

Det slutade med att jag fick hänga tvätten i lägenheten, eftersom den fortfarande var blöt efter att ha hängt uppe i cirka fem timmar. Det kanske hade gått bättre utan fläkten... Men då vet jag i alla fall till nästa gång att det inte är någon idé att hänga den i torkrummet.
Annars har jag faktiskt inte gjort så mycket i dag. Inte alls så mycket som jag hade tänkt. Man blir väl lite seg av förkylningen och att dessutom springa upp och ner för en massa trappor flera gånger. Jag har i alla fall hängt in lite kläder i garderoben så jag har fått undan en väska. Har även diskat eftersom jag har varit dålig på att diska under veckan. Det är ju lite ovant att inte ha någon diskmaskin nu. :) I morgon ska jag försöka att få lite mer gjort här i lägeneten. Är ju dessutom ledig på måndag så jag kan plugga då, vilket ger mig mer tid för annat i helgen.
 
Jag har sett en himla bra film i kväll. Älska mig igen heter den. Nu är det Körslaget. Kul att det är igång igen. :)
 
Jag kom att tänka på en lite rolig sak som hände på gårdagens föreläsning. Mitt under föreläsningen tittade läraren ut genom fönstret och utbrast "Oj vilken stor råtta jag såg!". Alla började titta ut och vissa såg den. :) Jo då, vi har råttor på universitetsområdet. Det är ju mindre kul i och for sig...

Tvättdag

I dag har jag min första tvättid här i huset. Jobbigt att springa upp och ner för alla trappor. :) Några saker stör mig dock. Det första är att det hängde tvätt kvar i torkrummet. Det andra är att varken torktumlare eller torkrum verkar fungera särskilt bra. Fläkten i torkrummet blåser kall luft så efter två timmar är det fortfarande blött. Även tvätten i torktumlaren var blöt efter ca en timme. Har man en tid då man ska hinna klart med allt så måste det ju också fungera. Nu fick jag skriva upp mig även på nästa tid. Som tur är så verkar det vara ganska lätt att få tid.

Första veckan avklarad

I dag hade jag ställt alarmet på 8.00, men var så trött så jag klev inte upp förrän strax efter 9.00. Men eftersom jag hade två timmar till att jag skulle åka med pendeltåget så hann jag göra mig i ordning och läsa de sidorna som vi skulle gå igenom på föreläsningen i dag.
På skolan gick vi först igenom projektarbetet som vi ska göra. Det var bra att få lite mer information. Vi fick även möjligheten att lära känna några av dom andra lite då vi delades in i tre grupper. Sen fick vi ett papper med ett antal bilder på, med olika typer av intressen, där vi skulle placera ut alla personer genom att mingla runt och presentera oss för varandra och försöka hitta en koppling mellan personen och en av bilderna. Det är bra att göra såna saker, för jag tror vi är 68 personer som läser höstens kurs tillsammans, om ingen har hoppat av denna första vecka.
Vi fick även försöka att dela in oss i grupper till projektarbetet, med ca fem personer per grupp. Jag ingår i en grupp med totalt fem tjejer. Jag tror att vi har ganska olika bakgrund, ålder och nationalitet men när vi satte oss och pratade lite så kändes det som att det kan bli en bra grupp. På onsdag ska vi sitta och försöka komma på vilket företag eller organisation som vi ska arbeta med.
 
Dagens föreläsning handlade om fraser. Just nu känns det svårt, men det kanske klarnar när jag sätter mig med övningarna och sedan vid seminariet när vi kan diskutera det tillsammans. Det är många nya ord i den grammatiken vi läser. Vi ska kunna hitta fundamentet, huvudordet, nominalfrasen eller prepositionsfrasen (det finns även fler typer av fraser) i en mening. :) Inte visste jag att det fanns så många delar i en enda mening. Då har vi inte heller gått igenom huvudsats, bisats, subjekt och objekt än! Vi ska ju även kunna placera alla ord i en ordklass. Men jag tycker faktiskt att det är roligt. När jag läser kurslitteraturen hamnar jag ibland på sidor som jag inte ens behöver läsa än, bara för att det är intressant.
 
När vi var färdiga i skolan åkte jag hem till Sundbyberg. Gick och handlade, så jag ska ha lite att välja på när jag ska laga mat. :) Letade mig fram till ICA i dag, eftersom Hemköp är både mindre och dyrare (tror jag). Kom till slut fram till en jättestor ICA-affär som hade det mesta, inte bara i matväg. Det är ju en liten bit att gå, men jag tror i alla fall att jag hittade den kortaste vägen hem. Jag får väl gå dit och "storhandla" en gång i veckan eller så, och handla småsaker på Hemköp som jag bor granne med.
 
Det blev nachos till middag i dag och i kväll lyxar jag till det med godis, naturgodis, läsk och glass. Fast jag tror iofs inte att jag orkar allt. :) Jag hittade en ny Polly, charter heter den. God. :)

Dag 4

Inte bara dag fyra som student utan även dag fyra med falukorv till middag. Ha ha... I måndags åt vi ugnstekt falukorv hos Emma och Jocke. På tisdag gick jag och handlade på Hemköp och köpte en falukorv, som jag har gjort i ordning med pasta i tre dagar. Jag har varierat mellan pastahjul och vanliga makaroner. :) I morgon ska jag gå och handla, så jag har lite mer att välja på.
 
I morse hade jag alarmet ställt på 8.00, trots att jag började 13.00 på skolan. Klev upp och duschade och gjorde mig i ordning. Sen satt jag och pluggade medan jag väntade på en leverans av en kyl och frys som vi har köpt, eftersom den som fanns i lägenheten var en mindre kyl med ett frysfack.
13.00-14.30 hade vi seminarium på skolan, då vi gick igenom övningarna som vi hade fått. Jag hade rätt på mycket och det jag inte riktigt hade koll på fick jag lite bättre koll på. :) Vi satt och diskuterade i mindre grupper och man lär sig mycket av det. Vi fick även presentera oss för varandra. En person var äldre än mig, ganska mycket äldre, och alla andra var några år yngre. Vissa sa nog inget om ålder, så dom vet jag ju inte. Vi var hälften av kursdeltagarna i dag så det kan ju finnas några i min ålder i den andra halvan. :)
En av tjejerna jag pratade med den första dagen har jag fortsatt att prata med under veckan och hon är trevlig. I dag gjorde vi även sällskap till Centralen när vi slutat för dagen. Hon kommer från Köping så vi har kanske lite gemensamt eftersom vi är från lite mindre ställen. Många verkar vara stockholmare.

Body Worlds

I dag åkte jag och mamma till Södertälje för att gå på utställningen Body Worlds. Det är en utställning om människokroppen, gjord med riktiga kroppar. Det är alltså döda människor som bevarats på ett särskilt sätt, så man kan visa hur olika delar av kroppen ser ut. Det finns ingen hud på människorna utan man ser skelett, muskler, blodkärl och organ. Det är riktigt häftigt och intressant. Det blir inte heller särskilt äckligt eftersom det mer ser ut som dockor, typ vaxdockor. Fast jag blev faktiskt lite yr en gång. Jag vet inte om det berodde på utställningen eller om det var min förkylning som jag åkt på, samt ev. vätskebrist eller att jag inte ätit något annat än frukost. Eller kanske en kombination av alltihop. Jag är ju lite känslig för sånt som har med kroppen att göra, men det brukar oftast vara med min egen kropp, om man till exempel ska göra något typ av ingrepp. Men det kan vara så att jag började tänka lite för mycket på vad det faktiskt var jag gick och tittade på. Men när jag hade suttit ner en liten stund och gått och druckit lite vatten så var det bra igen.
Efter lite fika så åkte vi in till stan och gick runt lite. Jag köpte ett par kursböcker. Sen åkte jag hem och har tagit det ganska lugnt. Plockade upp någon låda så jag fick nånting gjort.

Dag 2

Igår var alltså min första dag på Stockholms universitet. Jag var skapligt lugn faktiskt, inte alls så nervös som jag brukar bli. Lite stressad blev jag väl när jag lyckades hamna fel på T-Centralen genom att följa strömmen i tron om att det bara fanns en väg från perrongen, men det fanns visst en trappa uppåt och en neråt. Jag skulle neråt, men hamnade på Klarabergsviadukten, alltså ovanför T-Centralen. Jag skulle ner till tunnelbanan! Så det var bara att leta sig neråt och försöka hitta trappan ner till tunnelbanan efter alla ombyggnationer inne på Centralen. Precis när mitt tåg kom så kom jag fram och kunde kliva på, tillsammans med alla andra som skulle till jobbet/skolan. Det är trångt på morgonen kan jag säga! :)
Det gick bra på skolan i alla fall. Vi hade tre introduktionsföreläsningar där vi fick veta lite mer om utbildningen och om institutionen vi läser vid. Det var mycket folk samlat, flera olika kurser i de två första föreläsningarna. Man visste därför inte riktigt vilka man faktiskt skulle läsa med. Inför den sista föreläsningen, där vi skulle vara bara vi som läser hela programmet, satte jag mig och pratade med två tjejer, varav en som jag hade sett skulle läsa samma kurs som mig. Båda två var 20 år, men trevliga att prata med. :) Det är ju bara att inse att man kommer att vara lite äldre än dom flesta man kanske kommer att umgås med.
Efter skolan mötte jag upp mamma och pappa som satt på en krog och tog en öl. Jag beställde in lunch. Sen åkte vi till Emma och Jocke där jag blev bjuden på middag. Men det gäller att komma ihåg att det tar lite längre tid att ta sig hem nu när man varit någonstans. Man måste kolla när tunnelbanor/pendeltåg går i tid, inte precis när man vill åka.
 
I dag har vi haft två föreläsningar. Den första delkursen drog igång på riktigt. Vi har börjat med svensk grammatik. Vi gick igenom de elva (!) ordklasserna. Själv kommer man ju ihåg mest verb, substantiv och adjektiv, men nu är det alltså åtta till. I dag insåg jag att man inte direkt har tid att ligga på latsidan och att lediga dagar inte betyder lediga dagar. Jag visste det ju sen tidigare också, men det blev ändå som ett litet uppvaknande. Efter skolan och efter att jag mött upp en kille som skulle köpa en kursbok av mig, åkte jag hem och hade planerat att göra i ordning lite i lägenheten. Men jag insåg att jag inte hade tid med det. Så hela eftermiddagen, ungefär 15-19 har jag suttit och pluggat. Vi hade två artiklar som vi ska gå igenom till på torsdag och skriva upp ordklasserna på alla ord. Det tar ett tag... Vissa ord är ju lättare, som t.ex. verben och substantiven, men alla småorden är ju svåra. T.ex. och, som, för, med...
Nu har jag i alla fall gått igenom båda artiklarna, så vi får väl se hur mycket man har förstått när vi går igenom det. Lite orolig blir jag att jag inte ska klara av det här, men jag måste komma ihåg att man faktiskt ska lära sig saker när man pluggar, inte vara fullärd när man börjar.
 
Parallellt med kurserna under terminen ska vi jobba med ett projektarbete i mindre grupper. Vi ska välja ett företag eller organisation med någon typ av kommunikationsproblem som vi ska analysera och försöka hitta lösningar på. Vi ska alltså göra det på riktigt och gå till företaget och samla material. Sen blir det muntlig och skriftlig presentation av det. Det blir nog roligt att hålla på med, men samtidigt kommer det nog att vara mycket att göra.
 
I morgon ska jag och mamma åka till Södertälje på en utställning, eftersom jag är "ledig" från skolan. Därför ville jag ha artiklarna färdiga i dag.
Nu ska jag kolla på film! Äntligen! :) Det har jag inte haft tid med på över en vecka!
Ursäkta det långa inlägget. :)

Första natten!

I dag har vi varit och ätit brunch tillsammans med Jockes pappa och hans fru. Det var första gången jag, mamma och pappa träffade dom så det var trevligt! Brunchen var jättegod. Det var som ett julbord, fast med en del annan mat. Man åt så mycket och blev så mätt! Vi behövde inte göra någon middag i kväll. :)
 
Nu sitter jag själv i min nya lägenhet för första gången. Det är ju lite stökigt här så just nu är det inte så mysigt, men jag tror att jag kommer att kunna trivas här. Ska verkligen försöka att göra det mysigt och hemtrevligt. Framför allt är läget så otroligt bra. Jag har ca en minut att gå till tunnelbana/pendeltåg och ännu kortare till närmaste affär.
Snart ska jag lägga mig och sova första natten här. Har tyvärr inga gardiner eller rullgardin/persienner uppsatta än, så det blir nog lite ljust i morgon bitti, men samtidigt ska jag ju kliva upp ganska tidigt ändå. Klockan 8.30 börjar vi på skolan i morgon så jag ska ju vara där absolut senast 8.00 men antagligen lite tidigare än så. Kanske kvart i. Vill vara där i tid, även om jag redan har varit där och kollat var jag ska vara.
Lite nervöst är det ju inför i morgon, men jag känner mig fortfarande ganska lugn. Kan tänka mig att jag är mer nervös i morgon.

RSS 2.0